Naravna dediščina

Narava Prekmurja

Večina si Prekmurje predstavlja kot zasanjano neskončno ravnico, posejano s skrbno obdelanimi polji. Resnica je nekoliko drugačna. Severni del je gričevnat in je dobil ime Goričko, nekaj gričevja pa je še ob madžarski meji v zaledju mesta Lendava. Prava ravnica je le ob reki Muri do obronkov Goričkega in Lendavskih goric. Kljub intenzivnemu kmetijstvu zadnjih let, je pokrajina ohranila precej svojih naravnih lepot. Na področju Krajinskega parka Goričko naletimo na ohranjene gozdove z

raznolikimi živalskimi in rastlinskimi prebivalci. Na račun lahko pridejo predvsem opazovalci ptic in nabiralci (gobe, kostanj, jagodičevje). Visokodebelni sadovnjaki in travniki dajejo življenski prostor številnim vrstam metuljev in redkim vrstam cvetlic kot so različne vrste divjih orhidej, sibirska perunika in nekatere druge.

Svet okrog reke Mure je nekoliko drugačen. Predvsem na področju Murske šume pa lahko še vedno najdete mir, čaplje in štorklje in doživite ribolov v murski mrtvici.

Narava je bogata s številnimi vodnimi viri. Poleg termalne vode lahko obiščete tudi katerega od naravnih vrelcev mineralne vode.

Pokrajina sicer nima svojih naravnih jezer, vendar pa ima nekaj akumulacijskih, med katerimi ima zagotovo posebno mesto Bukovniško jezero z energetskimi točkami in bajeslovnim izvirom sv. Vida.

Narava omogoča nepozabne in vedno zanimive sprehode in kolesarske izlete.

 / 11

Pokličite nas

19.02.

oblačno

-2 / 2

20.02.

oblačno sneži

-2 / 0

21.02.

oblačno sneži

-1 / 2

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Kje boste preživeli letošnje provomajske počitnice

 Cinque Terre Italija

 Budimpešta Madžarska

 Pariz Francija

 Praga Češka

 Berlin Nemčija

 Toskana Italija

 Krakov Poljska

 Rim Italija

 Hrvaška/Slovenija, morje,terme...