BUDIMPEŠTA ŽIDOVSKA ČETRT 11/12.2.2017
slika1#glavna1

V Budimpešto zahajam že več kot 20 let. Prvič sem jo obiskal že daljnega leta 1996. Mesto je od takrat doživljalo svoje vzpone in padce. Zadnjih par let pa se hitro razvija v sodobno, frekvnetno in dobro obiskano metropolo. Med zadnjim izletom sem se v prostem času posvetil še morda zadnjemu kotičku mestnega središča, ki ga nisem podrobno raziskal – nekdanji židovski del.

Nekdanja četrt se stiska med Kiraly ulico in Dohany ulico. Še pred desetletjem je slovela kot precej nevaren in zanemarjen del in velika večina obiskovalcev si je ogledala le veliko sinagogo na Dohany ulici. Sledil je hiter razvoj v morda turistično najbolj privlačen in slikovit del mesta. Zrasli so številni majhni hotelčki in penzioni ter preštevilni hostli. Obiskovalcem, ki prihajajo iz vsega sveta se prilagajajo trendovski lokalčki, galerije, občasne tržnice, boljši trg, trgovinice ipd. Kulturni utrip in boemski vzdušje je prisotno na vsakem koraku. V večernih urah pa se spremni v predel z raznoliko ponudbo zabave in kulinarike.

Vsem obiskovalcem priporočam sobotni sprehod zgodaj popoldne po Kiraly ulici, ki se prične ob OTP banki na robu trga Deak Ferenc. Priporočam BB'z Bar & Grill z zelo solidno in poceni kulinarično ponudbo. Ambient sodoben, lokacija in zgradba vrhunska s pridihom 19 stoletja in prijazna postrežba. Nepogrešljiv wifi . V soboto je odprta Kozos piac (tržnica) v pasaži desno od Burger marketa in Pasta bara z zanimivo ponudbo ročnih izdelkov in hrane.

Še bolj pa navduši pasaža Gozsdu (Gozsdu Courtyard – Gozsdu Udvar), ki povezuje Kiraly in Dob ulico. Nekoč je prestavljala jedro židovskega dela, danes pa je popularna med lokalnim prebivalstvom in obiskovalci židovskega dela. Celotna pasaža je posejana z barčki, restavracijami in stojnicami, kjer poulični umetniki in lokalni obrtniki prodajajo izdelke in starine. Če rabite kakšno redko vinilko ali ročno izdelan unikatni nakit, je to pravi kraj za vas.

Lahko zavijete v malce bolj mirno a slikovito ulico Kazincy, kjer navdušijo slikovite stenske poslikave že na križišču z ulico Kiraly. Sredi ulice je odlično ohranjena sinagoga. Vse dni razen v soboto je odprta za javnost in vsekakor vredna ogleda.

Židovska četrt Budimpešte je vredna ogleda in obiska. Za kulinarična doživetja predlagam sobotne ali nedeljske popoldneve, petkove in sobotne večere pa seveda za zabavo!

 

  • slika1#glavna1

 / 1

 
Pokličite nas

13.06.

delno oblačno ploha

15 / 25

14.06.

pretežno jasno

10 / 24

15.06.

jasno

12 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si