KAZIMERZ – BOEMSKA ŽIDOVSKA ČETRT V KRAKOW-U
blog goholidays boemski krakov #glavna1

Krakov sem prvič obiskal v poletju daljnega leta 1996. Uf je že dolgo tega. Takrat sem si ogledal tudi židovsko četrt, ki je bila najbolj nevaren in razpadajoč del mesta. Hiše brez oken, z deskami namesto vrat, razpadajoče fasade in luknjaste ceste, so bile zaščitni znak dela mesta, kjer je nekoč cvetela ena najbolj vitalnih židovskih skupnosti v srednji Evropi. Razen nekaj lokalov na Široki ulici (ulica Szeroka) ni bilo nič kar bi delovalo.

Že v drugi polovici 90'ih let pa se je četrt pričela razvijati in revitalizirati. Zasedli so jo umetniki, galerije, odbiti lastniki novih zanimivih barčkov, glasbenih klubov, restavracij in zanimivih trgovinic. Ob prelomu tisočletja je že imel status žurerskega predela mesta, kjer je najbolj raznovrstna zabava poleg mestnega jedra. V prvih letih novega tisočletja pa je Kazimerz postajal najbolj pisani del mesta z raznoliko ponudbo kulture, zabave, kulinarike in prenočitvenih kapacitet. Poleg domačinov, ki so se ob večerih vedno bolj umikali iz srednjeveškega jedra v Kazimerz pa so ga odkrili tudi turisti. Danes si obiska mesta Krakov ne moremo predstavljati brez večera preživetega v vrvežu boemska Kazimerza.

Središče dogajanja se je tekom desetletij premaknilo iz Široke ulice proti trgu Plac Nowy. Tam najraje obiščem lokale, ki so že pravi staroselci. Alchemia na vogalu Placa Nowy in ulice Estery. Temna notranjost, nestandradizirana oprema – vsaka miza in stol sta praktično drugačna in sproščeno vzdušje  sta odliki tega bara. Tudi dejstvo, da je pred lokalom postajališče taxi-jev govori v prid obisku tega lokala, kamor se ponočnjaki pogosto odpravijo še na zadnji drink pred taxi-jem in domov.

Vedno je zanimiv obisk bara Singer. Namesto za mizami lahko sedite za legendarnimi šivalnimi stroji Singer. V nočnem času je vedno nabito poln zabave in plesa željnih. Vedno sem se spraševal kako spravijo v tako majhen prostor toliko gostov. Ples med šivalnimi stroji pa je itak vedno nepozaben. V vikendih neredko naletite na balkansko in cigansko glasbo pomešano s hiti 80ih in 90ih.

Na vogalu Placa Novy v bližini križišča z ulico Beera Meiselsa stoji Pijalna wodki i piwa. Gre za nekakšen retro lokal, ki oponaša opremo in ponudbo barov iz časov »dobrega starega poljskega komunizma«. Različne vrste vodk in piva - vse po 4 PLN (cca. 1 EUR) in nekaj prigrizkov po ceni 8 PLN (cca. 2 eur) kot so tatarsi biftek, toast s salamo ali šampinjoni, sled v olju… Stene polepljene s časopisnim papirjem z vzgojnimi članki iz 8'ih in natakarice z metuljčki ali kravatami so prav tako zaščitni znak lokala, kjer se običajno prične večerno raziskovanje Kazimerza.

Na Široki ulici (ul. Szeroka) pa se lahko ustavite na večerji v restavraciji Klezmehr Hoise ali Ariel. Poleg tradicionalnih židovskih jedi, lahko ob večerih poslušate koncert tradicionalne Klezmehr glasbe.

Na vzporednih ulicah Josefa in Miodowa ter Izaaka pa rastejo novi in novi lokali. Vsak ima svojo zgodbo, nek svoj nov koncept, tako da priporočamo, da se tudi čez dan ustavite in sami raziščete – zagotovo se najde kaj zanimivega za vsak okus. Moje priporočilo je, da ko si privoščite izlet v Krakov, da Kazimerzu zagotovo posvetite eno popoldne in večer z nočjo!

 

 
Pokličite nas

13.06.

delno oblačno ploha

15 / 25

14.06.

pretežno jasno

10 / 24

15.06.

jasno

12 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si