OBISK BENEŠKIH OTOKOV
benetke

Benteke – »Mesto na vodi«, ki že stoletja kraljuje v Beneški laguni. Začetki same poselitve segajo daleč tja v peto stoletje našega štetja, ko so prebivalci Ogleja zbežali pred barbarskimi plemeni na močvirnate otočke beneške lagune. Tako je počasi začelo rasti mesto, mogočna Beneška republika in danes turistično svetovno znana destinacija.

Poleg vseh čudes, ki jih skriva mesto, pa so tu še otoki in otočki, skoraj vsak pa ima svojo zanimivo zgodbo. Prvo mesto med njimi seveda zavzameta znamenita otoka Murano in Burano.

Otok Murano že stoletja slovi po svoji proizvodnji stekla: steklenih umetninah, seklarskih delavnicah in steklarskih mojstrih. Pojem muransko steklo je bil in bo svetovnega pomena. Obisk otoka tako popestrimo z obiskom ene od steklarskih delavnic, kjer nam mojster Antonio pokaže, kako spretno in hitro se oblikuje steklena figurica. Seveda ima mojster za seboj že več let izkušenj, tako da je brzina resnično njegova vrlina.

Nekoč je bila na otoku glavna dejavnost ribolov in solinarstvo, v trinajstem stoletju pa so zaradi požarne varnosti glavnega otočja Benetk, preselili vso steklarsko obrt na en sam otok – otok Murano. Od takrat naprej lahko rečemo, da se začne doba Muranskega stekla. Danes je na otoku še veliko steklarskih delavnic, ki preko celega leta z veseljem odpirajo svoja vrata tudi nam turistom.

Z ladjico se nato popeljemo še na otok Burano, čudovito pisano mestece sredi beneške lagune. Otok je postal pomemben že v 16. stoletju, ko se je na njem razvila proizvodnja čipk z iglami, ki pa je do danes skoraj že izumrla.

Glavna znamenitost Burana je mestece samo, sestavljeno iz majhnih hišic z živobarvnimi fasadami, prepleteno z mostovi in kanali. Čudovito popoldne tako zaključimo v mirnem prijetnem vzdušju, uživamo ob pogledu na modro morje in pisane hišice. Sprehodimo se do slaščičarne, kjer nam ponudijo odlične buranske sladice. Za spominček vzamemo domov vrečko tipičnih Buranskih piškotkov, vmes pa si privoščimo še odličen buranski sladoled na glavni ulici.

Dan se že nagiba v večer in za lep zaključek vseh doživetji si lahko rečemo: »Benete so čudo od čudes, v katerega se lahko vedno znova z veseljem vračamo in vračamo in ostajamo...«

 
Pokličite nas

13.06.

delno oblačno ploha

15 / 25

14.06.

pretežno jasno

10 / 24

15.06.

jasno

12 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si