TOP 5 JUŽNE ČEŠKE
TOP 5 JUŽNE ČEŠKE GOHOLIDAYS#SLIKA1

TOP 5 JUŽNE ČEŠKE

Južna Češka (South Bohemia) je jugo zahodni del Češke republike ob zgornjem toku reke Vltave. Regija doživlja v zadnjih dveh desetletjih sijajen turistični razcvet. Sama pokrajina je razgibana in zelena. Izmenjujejo se travniki, gozdovi in ogromno jezerc ter ribnikov, ki dajejo pokrajini poseben čar. Glavni adut pokrajine pa so lepo ohranjena srednjeveška mesteca in gradovi nekoč pomembnih in znamenitih plemiških dinastij. Izlet na Južno Češko je dobra ideja tako za družine, seniorje kot mlade. V nadaljevanju je navedenih TOP 5 točk, ki se meni osebno zdijo najbolj privlačne!

 

1.       GRAD HLUBOKA

Velja za najbolj romantični grad na Češkem. Zadnji lastniki dinastija Schwarzenberg so ga prenovili v romantičnem tudorskem slogu, ki je bil značilen za angleške podeželske dvorce. Notranjost je bogato opremljena, pečat ji daje predvsem oprema morda najpomembnejše grajske gospodarice Eleonore Lichtensteinske, ki je bila žena Jana Adolfa II Schwarzenberškega. Ogledi so možni v različnih jezikih in trajajo okrog 1 uro. Okolica samega gradu je lepo urejena in je najlepša v pomladnem času. V gradu so snemali v preteklosti številne pravljične filme iz obdobja Češkoslovaške.

2.       ČEŠKI KRUMLOV

Če iščete res očarljivo mesteca s polno šarma, je izlet na Južno Češko, ki vključuje Česky Krumlov nujnost. Mestece je zraslo na okljuku reke Vltave, ki ji je spomenik v svoji simfoniji Moja domovina postavil že slavni Bedrich Smetana. S prekopom in dvižnim mostom je bilo v zgodovini celo na otočku. Nad mestom se dviga sijajni dvorec, ki je druga največja graščina na Češkem za praškimi Hradčani. Grad v jarku tradicionalno varujeta dva medveda. Sijajno je ohranjena renesančna arhitektura. Mesto ima raznoliko kulinarično ponudbo. Priporočam obisk restavracije Krumlovsky mlyn na Široki ulici. Simpatičen ambient, kamin in toplo vzdušje. Priporočam postrv ali račko z zeljem. Za dober golaž pa se lahko ustavite v restavraciji Hospoda na louži na Kajovsky ulici. Mesto je bogato z galerijami in muzeji. Priporočam obisk galerije fotografa Jana Saudeka in muzeja Marionet. Češky Krumlov ima bogato ponudbo prenočišč najrazličnejših kategorij. Večinoma so to butični hoteli, gostišča in penzioni.

3.       PIVOVARNA BUDVAR

Bogata zgodovina pivovarstva in aktualno stanje je prikazano na ogledu ene najbolj znanih pivovarn v Evropi. V enournem ogledu se sprehodite skozi vse vitalne dele proizvodnega procesa. Vmes pa seveda tudi poizkusite nefiltrirano pivo, ki vam ga natočijo direktno iz velikih cistern, kjer pivo zori. Ogledi so možni v različnih jezikih. Na voljo je tudi tovarniška trgovinica z raznimi spominki povezanimi z znamko Budvar.

4.       PIVO Z MALINOVCEM

Predvsem nežnejši spol v regiji prisega na mešanico malinovoga sirupa in piva. To je prava POP pijača predvsem v nekoliko bolj toplih in vročih večerih. Glede na to, da je pivo na češkem v barih cenejše od vode, je to zagotovo, lokalna specialiteta, ki jo velja poizkusiti. Priporočam, da jo spijete v barčku Stare časy na nabrežju.

 

5.       KRAČA ALI RAČKA Z ZELJEM V BUDVARKI

V prestolnici Južne Češke Českih Budejovicah priporočam, da ob večeru obiščete pivnico Budvarka. Gre za eno izmed pivnic, ki je še ohranila tradicionalno pivsko vzdušje. Predlagamo, da preizkusite njihov meni čeških in drugih specialitet. Preizkusili smo češko kračo na »dilci« s hrenom, gorčico in črnim kruhom. Temni Budvar je nepogrešljiv spremljevalec te specialitete. Nič manj nas ni naslednji dan navdušila račka z zeljem in pravimi češkimi knedlički. Pivo Budvar, ki je zaščitni znak regije je v tej pivnici vedno sveže in hladno! Na zdravi!

 

Našteto je najmanj kar mora vaš izlet na Južno češko vsebovati. Vsekakor pa lahko obiščete še mestece Trebon, grad Rožmberk, Jindrihuv Hradec in druge znamenitosti regije, ki je od slovenske meje oddaljena le 4 – 4,5 ure vožnje.

 
Pokličite nas

13.06.

delno oblačno ploha

15 / 25

14.06.

pretežno jasno

10 / 24

15.06.

jasno

12 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si